Putin pohvalio ‘stabilizirajuću’ snagu kinesko-ruskih veza

“Rusko-kineska saradnja u globalnim poslovima služi kao glavni stabilizirajući faktor na međunarodnoj sceni, naveo Putin

04.07.2024. 13:55
  • Podijeli:
vladimir putin i si đinping u pekingu - 16 maj 2024 -  profimedia (2)-66459dfcbc09c.webp Foto: Profimedia

Ruski Vladimir Putin i kineski Xi Jinping u srijedu su pozdravili sve dublje slaganje svojih zemalja na sastanku euroazijskog sigurnosnog bloka, koji su obojica lidera promovisali kao protutežu zapadnoj sili.

U uvodnom obraćanju uoči bilateralnog sastanka sa Xijem na marginama godišnjeg samita lidera Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Kazahstanu, Putin je rekao da rusko-kineski odnosi prolaze kroz “najbolje razdoblje u svojoj historiji” i da bi trebali biti smatra “stabilizirajućom” silom za svijet.

“Rusko-kineska saradnja u globalnim poslovima služi kao glavni stabilizirajući faktor na međunarodnoj sceni, a mi je nastavljamo dalje unapređivati“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik također je naglasio ulogu Moskve i Pekinga “u kolijevci” osnivanja SCO-a 2001., dok dvije sile pokreću transformaciju bloka iz regionalnog sigurnosnog kluba s fokusom na centralnu Aziju u geopolitičku protutežu zapadnim institucijama koje vode od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()