Od početka godine smrtnost od korone pala za 95 posto

WHO objavila podatke, ali i upozorila da je virus i dalje prisutan

27.04.2023. 10:57
  • Podijeli:
koronavirus_pixabay-1663661352788.webp Foto: Pixabay

Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 pao je za 95 posto od početka godine, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorivši ipak da virus nije nestao.

Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim COVID-om.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog COVID-a, što znači da bi stotine miliona ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje.

"Ipak, optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om koji su pali za 95 posto od početka ove godine", istaknuo je na medijskoj konferenciji.

"U nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnje četiri sedmice umrlo je 14.000 ljudi", rekao je.

Prema njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, "virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt".

Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s COVID-om u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.

Čelnik WHO-a ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog COVID-19. Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u maju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()