Objavljena pisma Navaljnog iz zatvora: Ovako su izgledali njegovi zadnji mjeseci

Nije sasvim jasno čak ni gdje se nalazi njegovo tijelo

20.02.2024. 14:54
  • Podijeli:
aleksej navaljni, 20 feb 2021 - profimedia-658a9686753af.webp Foto: Profimedia

Zatvoren u hladnim betonskim ćelijama i često sam sa svojim knjigama, Aleksej A. Navalni tražio je utjehu u pismima. Jednom je poznaniku u julu napisao da niko ne može razumjeti ruski zatvorski život ako nije bio ovdje, dodajući u svom mrtvačkom humoru: "Ali nema ni potrebe biti ovdje".

"Ako im se sutra kaže da te nahrane kavijarom, nahranit će te kavijarom", napisao je ruski opozicioni lider Navalni poznaniku Iliji Krasilščiku u avgustu: "Ako im se kaže da te zadave u ćeliji, zadavit će te".

Mnogi detalji o njegovim posljednjim mjesecima - kao i okolnosti njegove smrti, koje su ruske vlasti objavile u petak - ostaju nepoznati. Nije sasvim jasno čak ni gdje se nalazi njegovo tijelo.

Saradnici Navalnog nisu rječiti dok oplakuju njegovu smrt, ali njegovi posljednji mjeseci života detaljno su opisani u prethodnim izjavama njega samog i njegovih pomoćnika, njegovim pojavljivanjima na sudu, intervjuima s ljudima bliskim njemu i izvacima iz privatnih pisama koje je nekoliko njegovih prijatelja, uključujući Krasilščika, podijelilo s The New York Timesom.

Pisma otkrivaju dubinu ambicije, odlučnosti i znatiželje vođe koji se suprotstavio predsjedniku Vladimiru Putinu i koji će, nadaju se njegovi pristaše, nastaviti živjeti kao ujedinjujući simbol njihovog otpora. Pisma također pokazuju kako se Navalni - sa zdravim egom i neprestanim samopouzdanjem da je ono što radi ispravno - borio da ostane povezan s vanjskim svijetom, prenosi Index.hr.

Čak i dok su brutalni zatvorski uvjeti uzimali danak na njegovom tijelu - često mu je uskraćivan medicinski i stomatološki tretman - nije bilo naznaka da je Navalni izgubio bistrinu uma, pokazuju njegovi spisi.

Hvalio se da je pročitao 44 knjige na engleskom u godinu dana i metodično se pripremao za budućnost: proučavao političke memoare, raspravljao s novinarima, dijelio savjete prijateljima i davao mišljenje o viralnim objavama na društvenim mrežama koje su mu slali njegovi saradnici.

Navalni je imao 47 godina kada je umro, a u svojim javnim istupima nazvao je svoje zatvaranje u januaru 2021. svojim "svemirskim putovanjem". Prošle je jeseni bio usamljeniji nego ikad prije, prisiljen provoditi velik dio vremena u samici i ostavši bez tri svoja advokata, koji su uhapšeni zbog sudjelovanja u "ekstremističkoj skupini".

Ipak, pratio je aktuelna događanja. Prijatelju i ruskom fotografu Jevgeniju Feldmanu rekao je da izborni program bivšeg predsjednika SAD-a Donalda J. Trumpa izgleda stvarno zastrašujuće. "Trump će postati predsjednik ako zdravlje predsjednika Bidena bude ugroženo", napisao je Navalni iz svoje zatvorske ćelije visoke sigurnosti: "Zar ova očigledna stvar ne zabrinjava demokrate?".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()