Njemački grad gasi grijanje u kancelarijama, radnicima dijeli jakne

Energetska kriza u punom jeku

25.11.2022. 06:15
  • Podijeli:
temperatura-njemacka  pixabay-1669288104840.webp Foto: Pixabay

Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustonavama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, zvaničnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu biće organičeno na 19 stepeni Celzijusa.

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu.

Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću.

Falke je istakla da dizajn uniforme takođe ima za cilj da ojača osećaj zajedništva i identifikacije sa poslodavcem.

Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima obezbjeđuje zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stepeni.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritikovao je snižavanje sobne temperature radi uštede energije.

Ralf Jaster, sekretar sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu.

"Kucanje u rukavicama ne funkcioniše", rekao je Jaster.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko sedmica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()