Njemačka u borbi protiv zagađenja: Jedan grad ukida 4.000 parking mjesta

Hannover planira iskoristiti oslobođeni prostor na svojim ulicama za proširenje kafića i terasa i zasađivanje više drveća, projekt za koji kaže da će udahnuti novi život

20.09.2023. 08:02
  • Podijeli:
njemačka_leopard_anadolija 1-63d04a6ff3850.webp Foto: Anadolija

Njemački grad Hannover je predstavio dalekosežne planove za "protjerivanje" automobila iz centra grada, za koje je plan da se pretvori u mjesto za "zabavu i šetnju".

U jednom od najambicioznijih remonta prometa dosad predloženih u Evropi, grad na sjeveru Njemačke uklonit će gotovo 4.000 parking mjesta na ulici jer nastoji obeshrabriti ljude da se voze u centar grada.

Oni koji to učine morat će poštovati ograničenje brzine od 20 km/h u jednosmjernim ulicama koje ih usmjeravaju prema jednom od 11 parkirališta.

"Vrijeme eksperimenata je prošlo. Sada nastavljamo s poslom transformacije našeg grada. Ovim mjerama naš grad činimo održivijim i klimatski prihvatljivijim", kazao je gradonačelnik Zelene stranke Belit Onay.

Hannover planira iskoristiti oslobođeni prostor na svojim ulicama za proširenje kafića i terasa i zasađivanje više drveća, projekt za koji kaže da će udahnuti novi život.

Autobusi, taksiji i građani koji posjeduju vlastita parkirna mjesta i dalje će moći pristupiti ulicama u centru, od kojih će neke biti pretvorene u biciklističke staze.

Grad od pola miliona stanovnika i prije je bio meta planera s radikalnom vizijom budućnosti.

Nakon što je gotovo 90 posto historijskog centa sravnjeno s zemljom savezničkim bombardiranjem tokom Drugog svjetskog rata , Hannover je svoje uske srednjovjekovne uličice zamijenio širokim bulevarima pogodnim za automobile.

U svom nastojanju da preoblikuje grad za ono što se smatralo budućnošću mobilnosti, gradski ured za planiranje kontroverzno je srušio raskošne palače iz 19. stoljeća.

Najnoviji potez dolazi u trenutku kada njemački Zeleni gube popularnost na lokalnom nivou, dijelom zbog planova da se automobili istjeraju iz gradskih centara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()