Njemačka prihvatila 32 preživjela iz smrotonosnog brodoloma

Među preživjelima su 28 Avganistanaca, dva Sirijca, jedan Iračanin i jedan Somalijac

31.03.2023. 21:35
  • Podijeli:
brodolom - italija - reuters-63fc56be059a5.webp Foto: Reuters

Njemačka je prihvatila 32 preživela migranta iz prošlomjesečnog brodoloma kod juga Italije, saopštili su danas italijanski zvaničnici i Ujedinjene nacije.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pomogla je u organizaciji čarter-leta kojim su 32 preživjela prevezena u Hamburg, navodi se u saopštenju Kancelarije vlade italijanske regije Kalabrija.

Kako prenosi agencija ANSA, među preživjelima su 28 Avganistanaca, dva Sirijca, jedan Iračanin i jedan Somalijac i oni će se pridružiti rođacima koji već žive u Njemačkoj. Portparol IOM-a je rekao da će moći da zatraže azil.

Italijanska vlada, koja se suočava sa porastom ilegalnih migracija morskim putem iz sjeverne Afrike, više puta je pozivala druge zemlje u Evropskoj uniji da prime više migranata.

Više od 90 ljudi poginulo je 26. februara u blizini Kutra u Kalabriji, u jednoj od najsmrtonosnijih morskih nesreća u italijanskim teritorijalnim vodama.

Ukupno je preživjelo 80 ljudi. Italijanske vlasti odbacile su optužbe da nisu dovoljno učinile da zaustave brodolom. Policijski čamci su pokušali da presretnu brod prije nego što je potonuo, ali nisu uspjeli da stignu do njega zbog lošeg vremena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()