Njemačka povećala broj javnih punionica za električna vozila

Očigledan porast korisnika

15.03.2023. 15:24
  • Podijeli:
Mercedes Benz_hibrid_električni auto_punjenje_Foto Pixabay-63fe1c6f12bd2.webp Foto: Pixabay

Njemačka je prošle godine povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto, na 80.500, izvijestilo je Njemačko udruženje industrije energije i vode (BDEW).

Nove punionice povećale su kapacitet za punjenje za više od 40 posto, na 2.47 gigavata, navodi BDEW. Snažno povećanje kapaciteta udruženje objašnjava u prvom redu znatno većim brojem punktova za ultrabrzo punjenje kapaciteta od najmanje 150 kilovata.

"Brojke jasno pokazuju ogroman tehnološki skok u kapacitetima za punjenje", zaključila je izvršna direktorica BDEW-a Kerstin Andreae u priopćenju objavljenom u utorak, navodi Hina.

"Vozila se pune sve brže, operateri punionica prilagođavaju tehnologiju i nude veći kapacitet punjenja." Broj punionica često je meta kritika, argumentiranih vladinim planom o milion punionica do 2030., navodi Andreae, tvrdeći da je taj cilj zapravo tehnički zastario budući da ne uzima u obzir kapacitet za punjenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()