Netanyahu vladi predstavio poslijeratni plan za Gazu

Prema planu, Izrael će zadržati slobodu djelovanja u sigurnosnim i vojnim pitanjima u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali te će spriječiti "pokušaje krijumčarenja" stvaranjem tampon zone

23.02.2024. 17:07
  • Podijeli:
benjamin netanyahu reuters-64c0e2c66c174.webp Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je svojoj vladi mapu puta nakon okončanja aktuelnih napada u Pojasu Gaze, gdje je izraelska vojska nastavila s okupacijom zemlje i produbljivanjem humanitarne krize.

Ured izraelskog premijera saopćio je da plan, koji je Netanyahu predstavio na jučerašnjoj sjednici vlade, predviđa "demilitarizaciju Pojasa Gaze, očuvanje slobode kretanja Izraela i zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)".

Prema planu, Izrael će zadržati slobodu djelovanja u sigurnosnim i vojnim pitanjima u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali te će spriječiti "pokušaje krijumčarenja" stvaranjem tampon zone na granici Egipta i Gaze uz koordinaciju SAD-a.

Prema mapi puta koju je Netanyahu predstavio vladi, civilnu upravu Gaze će obavljati "profesionalci s upravljačkim vještinama", a u planu se navodi da ti ljudi "neće biti povezani s državama i organizacijama koje podržavaju terorizam" i neće primati plaće od njih.

Izrael je optužio međunarodno legitimnu palestinsku administraciju sa sjedištem u Ramallahu, za "podržavanje terorizma" i istakao ovim člankom u mapi puta da želi da je ukloni iz administracije Gaze.

Prema mapi puta koju je premijer Netanyahu predstavio vladi, Izrael će također raditi na zatvaranju UNRWA-e.

U planu je naglašeno da će umjesto ove agencije UN-a raditi međunarodne humanitarne organizacije, a navedeno je i da će obnova Pojasa Gaze početi nakon "potpunog razoružanja Gaze i eliminacije radikalizacije" i da će plan sanacije finansirati "zemlje koje odobri Izrael".

U Netanyahuovom planu navedeno je i da Izrael ne prihvata "međunarodna nametanja" u vezi sa stalnim sporazumom s Palestincima te upozorava da bi "jednostrano prihvatanje palestinske države od međunarodne zajednice bilo velika nagrada za terorizam i da bi to spriječilo mirovni sporazum u budućnosti".

Navodi se da ciljevi Izraela i dalje ostaju nepromijenjeni i da uključuju eliminaciju Hamasa i Islamskog džihada, oslobađanje izraelskih zarobljenika iz Gaze i sprečavanje bilo kakve prijetnje po Izrael.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()