Navalni se oglasio prvi put nakon nestanka: Mislio sam da me neće naći do sredine januara

Njegova prva objava pojavila se na društvenim mrežama nakon što je prebačen u IK-3 u selu Harp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu iza arktičkog kruga

26.12.2023. 11:22
  • Podijeli:
Aleksej Navaljni_Foto Reuters-64cd106a46924.webp Foto: Reuters

Glavni ruski opozicionar Aleksej Navalni prvi put se oglasio nakon što je nestao u ruskom zatvoru. Tri sedmice niko nije mogao uspostaviti komunikaciju sa njim, uključujući njegove advokate i suprugu. Svi sudski postupci su bili obustavljeni.

Njegova prva objava pojavila se na društvenim mrežama nakon što je prebačen u IK-3 u selu Harp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu iza arktičkog kruga.

Navalni je rekao da je doveden u koloniju 23. decembra uvečer.

"Ja sam tvoj novi Deda Mraz. Pa šta? Imam kaput od ovčije kože, kapu sa ušicama, uskoro će mi dati filcane, a za 20 dana putovanja pustio sam bradu. Istina, nema jelena, ali ima ogromnih, pufnastih i vrlo lijepih ovčara", poručio je Navalni.

Kazao je da sada živi iza arktičkog kruga na Jamalu, a najbliži grad nosi ime Labitnangi.

"Ne kažem: 'Ho-ho-ho', nego kažem: 'Oh-oh-oh', kada pogledam kroz prozor, gdje je prvo noć, pa večer, pa opet noć. 20 dana puta je bilo prilično naporno, ali sam ipak bio odlično raspoložen, kako i dolikuje Deda Mrazu. Doveli su me u subotu uvečer. I transportovan sam uz takve mjere predostrožnosti i tako čudnom rutom (Vladimir - Moskva - Čeljabinsk - Jekaterinburg - Kirov - Vorkuta - Harp) da nisam očekivao da će me iko naći ovdje do sredine januara", poručio je.

Kazao je da je bio veoma iznenađen kada su jučer vrata ćelije otvorena uz riječi: "Imate advokata". Advokat mu je rekao da su ga izgubili, a neki su se čak i zabrinuli. Navalni se zahvalio svima na podršci.

"Ne mogu vas još zabavljati pričama o polarnoj egzotici, jer nisam vidio ništa osim ćelije. A izvan prozora ćelije mogu vidjeti samo ogradu koja stoji uz zid", rekao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()