Nafta na najnižem nivou u posljednja dva mjeseca

Posljednja sniženja cijena nafte također su pod utjecajem činioca sa strane potražnje

01.11.2023. 13:01
  • Podijeli:
nafta_busotina_eksploatacija_foto_shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Trgovci naftom očito isključuju crni scenarij da bi se Iran mogao pridružiti ratu između Izraela i Hamasa ili da bismo mogli vidjeti veći šok na strani ponude.

S druge strane, posljednja sniženja cijena nafte također su pod utjecajem činioca sa strane potražnje.

Nije riječ samo o Evropi koja je na rubu recesije, već i o nastavku nepovoljnih kineskih podataka, jer je u oktobru neočekivano pao indeks menadžera nabave (PMI), koji mjeri proizvodnu aktivnost.

U svojoj najnovijoj publikaciji, objavljenoj u ponedeljak, Svjetska banka napominje da bi svjetska cijena nafte u posljednjem kvartalu ove godine trebala iznositi prosječno 90 dolara za barel od 159 litara, a sljedeće godine 81 dolar.

Ove projekcije ne bi vrijedile ako bi sukob na Bliskom istoku značajno eskalirao. Svjetska banka upozorava da bi u tom slučaju cijene nafte mogle premašiti 150 dolara, čime bi situacija bila slična naftnom šoku iz 1973. godine, prenosi SEEbiz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()