Na Kubi referendum o legalizaciji istopolnih brakova

Kubanci će danas izaći da glasaju na referendumu o legalizaciji istopolnih brakova i usvajanju djece, dozvolama za surogat trudnoće i o većim pravima za nebiološke roditelje

25.09.2022. 09:18
  • Podijeli:
Kuba_Pixabay-1664090271799.webp Foto: Pixabay

Novi porodični kodeks, koji je promovisala komunistička vlada Kube, predstavljao bi veliku promjenu za tu zemlju, gdje je kultura mačizma jaka i gdje je LGBTQ zajednica bila izopštena od strane vlasti tokom 1960-ih i 1970-ih, prenosi Frans 24.

Više od osam miliona Kubanaca starijih od 16 godina pozvano je da o navedenim pitanjima glasa sa "Da" ili "Ne", u jeku najgore ekonomske krize u zemlji u posljednjih 30 godina.

Ukoliko bi bio usvojen novi porodični zakon, zamijenio bi zakon koji je na snazi od 1975. godine, i definisao bi brak kao zajednicu dvoje ljudi, a ne kao zajednicu muškarca i žene.

To bi otvorilo vrata i za surogat trudnoće, uz jačanje prava djece, starijih i osoba sa invaliditetom.

"Porodični kodeks postavlja iznad svega poštovanje ljudskih bića i poštovanje svakog pojedinca", izjavio je kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()