"Moramo ponovo da izgradimo povjerenje jedni u druge": Otvoren Svjetski ekonomski forum u Davosu

Osnivač WEF-a Klaus Švab istakao je da je naš svijet sve više međusobno povezan, ali da je paradoksalno i više podijeljen nego ikad

16.01.2024. 12:04
  • Podijeli:
ekonomski forum davos reuters-65a4f296e19d3.webp Foto: Reuters

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab poručio je danas na zvaničnom otvaranju Godišnjeg skupa WEF u Davosu da moramo ponovo da izgradimo povjerenje u našu budućnost i sposobnost da prevaziđemo izazove, ali i da izgradimo povjerenje jedni u druge.

Švab je istakao da je naš svijet sve više međusobno povezan, ali da je paradoksalno i više podijeljen nego ikad.

Tehnološke inovacije nude bezgranične mogućnosti, ali i rizike bez presedana koji dovode do neizvjesnosti, straha i pesimizma, tjeraju nas na kratkoročna upravljanja krizom na uštrb dugoročnih strateških i održivih riješenja, a takav pristup podriva i našu vjeru u budućnost, naglasio je Švab.

Zbog toga nam je neophodna promjena paradigme i ponovna izgradnja povjerenja u budućnost i svijesti da naša današnja djela imaju dalekosežne posljedice u svijetu sutrašnjice, zaključio je osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

Predsjednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende je rekao da je sadašnja situacija u svijetu obilježena "kompleksnim geopolitičkim podjelama" i da je neophodno prevazići izazove zajedničkom saradnjom.

Predsjednica Švajcarske Viola Amherd je upozorila na pretnje po demokratski razvoj društava i političke trendove koje urušavaju povjerenje građana i njihovu vjeru u zajedničku budućnost.

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedjeljak u Davosu pod sloganom "Obnova povjerenja" i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svjetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()