Mještali Filipina bježe od lave

Stručnjaci navode da je nakon nekoliko dana mirovanja, vulkan počeo u večernjim časovima u nedjelju, 11. juna, da izbacuje lavu

13.06.2023. 13:01
  • Podijeli:
lava-64884228f35bd.webp Foto: Pixabay

Više hiljada mještana sela u blizini vulkana Majon na Filipinima pobjegli su nakon što je lava počela da se spušta iz kratera.

Gotovo 15.000 ljudi napustilo je sela udaljena do šest kilometara od kratera u provinciji Albaj. Vulkan je prošle sedmice počeo da izbacuje lavu i pepeo.

Vlasti regiona Albaj proširile su zonu opasnosti za još kilometar i od mještana koji su donijeli odluku da ostanu u svojim kućama zatraženo je da u svakom trenutku budu spremni za evakuaciju.

Stručnjaci navode da je nakon nekoliko dana mirovanja, vulkan počeo u večernjim časovima u nedjelju, 11. juna, da izbacuje lavu koja sada ističe sa jugoistočne padine kratera.

"Stub pepela sada je viši od stotinu metara i kreće se ka nekim od sela", izjavio je direktor filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Teresito Bakolkol.

Majon je visok 2.462 metra i velika je turistička atrakcija, ali je i jedan od najaktivnijih od 24 vulkana na filipinskom arhipelagu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()