Lukašenko o novoj odluci: Svaki čovjek treba da bude sposoban rukovati oružjem

Bjelorusija formira teritorijalnu odbranu

21.02.2023. 10:26
  • Podijeli:
Aleksandar Lukašenko_REUTERS-1667246141298.webp Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti ove zemlje formiranje dobrovoljne teritorijalne odbrane.

"Situacija trenutno nije laka i vremena su takva da bi bilo primjereno da svaki čovjek bude sposoban rukovati oružjem", naveo je Lukašenko na sastanku nacionalne sigurnosti.

Po pitanju rata koji traje u bjeloruskoj blizini Lukašenko je ponovio prijašnje izjave.

"Bjeloruska vojska će se boriti jedino ako naša zemlja bude napadnuta. U slučaju čina agresije na nas odgovor će biti brz, primjeren i oštar. U međuvremenu želim i tražim da svaki čovjek zna barem zaštititi svoju kuću i svoju porodicu, a u konačnici i našu zemlju", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je naglasio kako su predstavnici ukrajinske vlasti ranije ponudili Minsku da zaključe pakt o nenapadanju.

Ministar odbrane Viktor Hrenin je dodao kako bi spomenuta teritorijalna dobrovoljna odbrana trebala brojati između 100.000 i 150.000 dobrovoljaca, a i više ako bude potrebno. U Bjelorusiji je trenutno oko 50.000 profesionalnih vojnika.

 Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu vezanu za rat u Ukrajini gdje su istakli da Vladimir Putin povećava svoju kontrolu nad Bjelorusijom, koju namjerava iskoristiti za svoje imperijalističke ambicije izvan Ukrajine.

Nakon sastanka s Putinom u petak, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je veću odbrambenu i sigurnosnu integraciju između zemalja, uključujući proizvodnju borbenih aviona Suhoj Su-25 u Minsku.

Lukašenko je poručio da je bjeloruska državna firma automobila u Minsku također počela proizvoditi komponente za ruskog proizvođača kamiona KAMAZ gdje je najavio da će pomoći kod zamjene elektroničkih dijelova koje je Rusija prije invazije dobivala sa Zapada.

Dodatni Su-25 i dijelovi za kamione možda nisu presudni za ruske dugoročne ratne napore, ali Kremlj bi mogao preuzeti bjeloruske firme i dijelove bjeloruske odbrambene industrijske baze (DIB) kako bi ponovno opremio rusku vojsku za dugotrajni rat protiv Ukrajine, naveli su iz ISW-a.

"Ono što je Kremlj osigurao u Bjelorusiji potvrđuje da Putinove imperijalističke ambicije nadilaze Ukrajinu", navedeno je, zaključivši da ova šira ruska prijetnja zahtijeva trajnu pažnju Zapada.

"Putin će vrlo vjerojatno ostvariti značajne uspjehe u obnovi ruskog suvereniteta nad Bjelorusijom bez obzira na ishod invazije na Ukrajinu", zaključili su.

Bjeloruski lider do sada je izbjegavao izravnije uplitanje u invaziju svog saveznika na Ukrajinu iako je Bjelorusija bila polazna tačka invazije.

Međutim, ISW je rekao da najava bliže vojne integracije pokazuje da Lukašenko vjerojatno "plaća" svoje odbijanje Putinovog većeg zahtjeva da se bjeloruske snage pridruže invaziji na Ukrajinu dajući manje ustupke koje je godinama odbijao.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()