Lučki radnici u Barceloni odbijaju ukrcati i istovariti brodove koji prevoze oružje za Izrael

Kao kolektivu radnika, naša je obaveza poštovati i žestoko braniti Opću deklaraciju o ljudskim pravima", saopćio je OEPB, jedini sindikat koji predstavlja oko 12.00 radnika u luci

08.11.2023. 15:39
  • Podijeli:
dok barcelona reuters-654b814b43fc2.webp Foto: Reuters

Španski lučki radnici u Barceloni najavili su da će odbiti ukrcati ili istovariti brodove koji prevoze oružje za Izrael.

"Kao kolektivu radnika, naša je obaveza poštovati i žestoko braniti Opću deklaraciju o ljudskim pravima", saopćio je OEPB, jedini sindikat koji predstavlja oko 12.00 radnika u luci.

Pozvalo se na prekid vatre i mirno rješavanje tekućih sukoba širom svijeta, uključujući izraelsko-palestinski sukob.

"Zbog toga smo unutar skupštine odlučili ne dopustiti brodovima s ratnim materijalom da plove u našoj luci s jedinom svrhom zaštite bilo kakvog civilnog stanovništva", dodaje se u saopćenju, ističući da "nijedan razlog ne opravdava smrt civila".

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je u utorak da je broj žrtava izraelskog intenziviranog napada na Pojas Gaze od 7. listopada porastao na 10.328.

Među ubijenima je 4.237 djece i 2.719 žena, rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare. Više od 25.956 ljudi ranjeno je.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja , osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Gaze zbog izraelske opsade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()