Lideri G20 odali počast Mahatmi Gandiju

Lideri su položili vijence na spomen obilježje prije nego što su prisustvovali ceremoniji sadnje drveća

10.09.2023. 11:07
  • Podijeli:
lideri_samit_mahatma_anadolija 1-64fd8456e200e.webp Foto: Anadolija

Lideri G20 odali su počast na memorijalu indijskom vođi pokreta nezavisnosti Mahatmi Gandhiju posljednjeg dana samita u New Delhiju, javlja Anadolija.

Indijski premijer Narendra Modi dočekao je vođe i šefove delegacija u Rajghatu, Gandhijevom memorijalu.

Lideri su položili vijence na spomen obilježje prije nego što su prisustvovali ceremoniji sadnje drveća.

"Na kultnom Rajghatu, porodica G20 odala je počast Mahatmi Gandhiju - svjetioniku mira, služenja, suosjećanja i nenasilja. Dok se različite nacije spajaju, Gandhijevi bezvremenski ideali vode našu kolektivnu viziju za harmoničnu, inkluzivnu i prosperitetnu globalnu budućnost", objavio je Modi na platformi X.

U nedjelju se održava treća i poslednja sesija samita "Jedna budućnost", u novootvorenom konferencijskom centru Pragati Maidan.

Neposredno prije početka sjednice, Modi je primio sadnicu drveta od indonežanskog predsjednika Joka Widodoa i brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve, koji predstavljaju predsjedništva G20 prošle i naredne godine.

Nakon sesije, očekuje se da će lideri održati dodatne sastanke.

Predsjedavanje G20 će biti predato Brazilu 2024. i Južnoj Africi 2025. godine.

Lideri su, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, prisustvovali sesijama "Jedna zemlja" i "Jedna porodica" u subotu kako bi postigli napredak u trgovini, klimi i drugim globalnim problemima.

Afrička unija (AU), blok od 55 zemalja, zvanično je zauzela mjesto u subotu kao članica G20.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()