Lavrov se u govoru pred Općom skupštinom UN-a obrušio na Ameriku

Šef ruske diplomatije ocijenio je da se Washington svojom politikom prema Tajvanu i Kini 'igra vatrom'.

24.09.2022. 22:15
  • Podijeli:
Sergej Lavrov u UN-u_REUTERS-1664048127942.webp Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u subotu Sjedinjene Države da se "igraju vatrom" na Dalekom istoku.

Lavrov se na politiku Washingtona prvenstveno prema Tajvanu i Kini obrušio u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN).

'SAD želi svijet pretvoriti u vlastito dvorište i uvesti diktaturu'

"Igraju se vatrom oko Tajvana. Povrh svega, obećavaju vojnu pomoć Tajvanu", kazao je Lavrov u svom obraćanju Općoj skupštini UN-a, a prenio je Reuters.

Šef ruske diplomatije ocijenio je da SAD sada pokušava "podčiniti" azijska područja. Štoviše, kazao je, Washington pokušava cijeli svijet pretvoriti u "vlastito dvorište".

"To je čista, nepatvorena diktatura ili pokušaj njenog nametanja", zaključio je Lavrov.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već sedam mjeseci

Nakon što je 24. februara napala Ukrajinu, Rusiju je u Općoj skupštini UN-a osudio najveći dio međunarodne zajednice te je zatražio da se ruska vojska odmah povuče iz te zemlje. Zapad je Rusiji uveo i sankcije.

Rusija se, međutim, nije povukla iz Ukrajine, već je nastavila s invazijom. U dosadašnjih sedam mjeseci rata zauzela je oko petine ukrajinskog teritorija.

U toku su referendumi na kojima se stanovništvo koje je ostalo na tim područjima izjašnjava o priključenju Rusiji. Ukrajina i zapadne zemlje već su poručile kako ne priznaju te referendume, kao i da neće priznati proširenje Rusije na područja koja je njena vojska okupirala u Ukrajini. 

Rusija za rat u Ukrajini krivi Zapad. Tvrdi da EU i SAD stoje iza ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i vlade u Kijevu. Kao jedan od razloga pokretanja invazije na Ukrajinu, u Moskvi su naveli težnju te zemlje da se priključi NATO-u.

Rusija jača odnose s Kinom, SAD s Tajvanom

Rusija je proteklih mjeseci, otkako je pod sankcijama, snažno pojačala svoje aktivnosti prema Kini s kojom pokušava ojačati strateško partnerstvo. Iz Moskve su poručili da podržavaju "politiku jedne Kine", a time i ujedinjenje Tajvana s Kinom.

Tajvan od završetka građanskog rata u Kini 1949. godine funkcionira samostalno, pod nazivom "Republika Kina".

Trenutno "Republiku Kinu" na Tajvanu priznaje samo 14 zemalja, među kojima nije SAD koji od 1979. godine priznaje Narodnu Republiku Kinu na kontinentu.

Uprkos tome, Washington s Taipeijem održava savezničke odnose. Američki predsjednik Joe Biden kazao je da će SAD braniti Tajvan ako ga Kina napadne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()