Konobar za mjesec zaradio više od 17.000 evra i to bez bakšiša

Trenutno se ugostitelji širom Evrope suočavaju s nedostatkom osoblja

03.09.2023. 15:30
  • Podijeli:
Kelner_konobar_plaćanje računa_Foto Unsplash-63cef3718f1b4.webp Foto: Unsplash

Zahvaljujući novom načinu nagrađivanja zaposlenih, poznati ugostitelj Mišel Peklard nema problema s nedostatkom radnika.

Trenutno se ugostitelji širom Evrope suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili redukovati jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli da opstanu, ostanu otvoreni i da služe goste u najboljim uslovima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u zaposlene kako bi imali dovoljno radnika.

List NZZ am Sonntag izvještava da je konobar iz Ciriha u junu dobio platu od 16.500 franaka (oko 17.200 evra), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je ugostitelj uveo u svojim restoranima, piše Mattinonline.

Vlasnik lanca restorana omogućio je radnicima da s njim dijele ukupni prihod.

Peklard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je nedjeljniku NZZ am Sonntag da leti mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima - dodaje na platu iznos koji varira i iznosi između sedam i osam odsto ukupnog prihoda, piše La Repubblica.

"Rezultat je da 'u prosjeku naši zaposlen dobijaju između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno“, objašnjava Mišel.

Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka i na nju nije uračunat bakšiš. Konobari i ostali radnici rade s većom motivacijom kada dijele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvalitet usluge u njegovim restoranima značajno se povećao.

"Zaposleni rade savjesno kao da su sami vlasnici restorana“, piše Mattinonline.

Medutim, model Mišela Peklarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primjer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposleni restorana time jednostavno postali prodavaci umjesto konobara, prenosi Novi list

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()