Konačno! Prva delegacija stranih ljekara stigla u Pojas Gaze

Medicinske ustanove u Gazi ne dobijaju gorivo i struju, kao ni neophodne lijekove i medicinsku opremu, a postoji i nedostatak kreveta i osoblja.

27.10.2023. 17:57
  • Podijeli:
palestinci_izraelčani_anadolija 1-653b7c0d84159.webp Foto: Anadolija

Prva delegacija stranih ljekara ušla je na teritoriju blokiranog palestinskog Pojasa Gaze preko graničnog prelaza Rafa, na granici sa Egiptom, javila je televizija "El hadat".

Televizija navodi da je delegacija medicinara ušla u Gazu u isto vrijeme kada je na teritoriju enklave ušao još jedan konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći.

Članovi delegacije su se nešto prije prelaska iz Rafe u Gazu na egipatskoj teritoriji sastali sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

U televizijskom izvještaju nije precizirano koliko je ljekara bilo u prvoj grupi koja je ušla u palestinsku enklavu.

Palestinski pokret Hamas, koji vodi lokalnu administraciju u Gazi, saopštio je ranije da je javni zdravstveni sistem enklave u katastrofalnoj situaciji. Medicinske ustanove u Gazi ne dobijaju gorivo i struju, kao ni neophodne lijekove i medicinsku opremu, a postoji i nedostatak kreveta i osoblja.

Osim toga, Hamas je saopštio da su neke bolnice uništene ili onesposobljene zbog izraelskog granatiranja, dok su druge pretvorene u privremena skloništa za beskućnike.

Prema poslednjim zvaničnim podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 7.000 Palestinaca je ubijeno od ponovnog izbijanja nasilja 7. oktobra, dok je preko 18.500 drugih ranjeno.

U Izraelu je više od 1.400 ljudi izgubilo život, a oko 5.200 je ranjeno u sukobima, uključujući i Zapadnu obalu, navodi TASS. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()