Kolumbija i zvanično prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Dodaje se da će ipak biti nastavljene konzularne aktivnosti u Tel Avivu i Bogoti

03.05.2024. 19:18
  • Podijeli:
kolumbija-gustavo-petro-reuters.jpg

Kolumbija je zvanično objavila da je prekinula diplomatske odnose s Izraelom, navodeći kao razlog napade na palestinski narod u Pojasu Gaze.

“Jučer je službeno izraelskoj ambasadi u Bogoti dostavljena usmena nota kolumbijske Vlade u vezi sa odlukom da od danas prekidamo diplomatske odnose s državom Izrael”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kolumbije.

U saopštenju je navedeno da je Direkcija za protokol Ministarstva vanjskih poslova obavijestila izraelskog ambasadora o samom procesu odlaska diplomatskog osoblja iz Kolumbije.

Dodaje se da će ipak biti nastavljene konzularne aktivnosti u Tel Avivu i Bogoti.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro 1. maja je najavio da će diplomatski odnosi s Izraelom biti prekinuti zbog izraelskih napada u Gazi te je optužio Izrael da čini genocid u Gazi.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 34.622 Palestinca, uglavnom žena i djece, a ranjeno je 77.867 osoba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()