Koje zemlje svijeta priznaju Palestinu kao državu: BiH je to učinila još 1992.

Nakon odluke Španije, Irske i Norveške broj država koje zvanično priznaju Palestinu se popeo na 146, a izvjesno je da će to uskoro učiniti i Slovenija

23.05.2024. 07:29
  • Podijeli:
palestina zastava shutterstock-6605a7568bacf.webp Foto: Shutterstock

Diplomatskom ofanzivom, prije svega španskog premijera Pedra Sancheza, pitanje međunarodnog prizananja Palestine ponovo je u fokusu svjetske javnosti.

Nakon odluke Španije, Irske i Norveške broj država koje zvanično priznaju Palestinu se popeo na 146. Izvjesno je da će to uskoro učiniti i Slovenija.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) službeno je proglasila državu Palestinu 15. novembra 1988., polažući pravo na suverenitet nad međunarodno priznatim palestinskim teritorijima: Zapadnom obalom, koja uključuje istočni Jerusalem, i pojasom Gaze. Do kraja 1988. palestinsku državu priznalo je 78 zemalja.

U pokušaju da se riješi desetljećima dug izraelsko-palestinski sukob, 1993. i 1995. između Izraela i PLO-a potpisan je sporazum iz Osla, kojim je stvorena Palestinska uprava (PA) kao privremena samoupravna uprava u Pojasu Gaze i oko 40 posto Zapadne obale.

Nakon atentata na Yitzhaka Rabina i dolaska Benjamina Netanyahua na vlast, pregovori između Izraela i PA su zapeli, što je navelo Palestince da traže međunarodno priznanje Države Palestine bez izraelskog pristanka.

Godine 2011. Država Palestina primljena je u UNESCO; 2012. godine, nakon što je primljena kao država promatrač Opće skupštine Ujedinjenih naroda glasovima 138 država članica Ujedinjenih naroda, PA je počela službeno koristiti naziv "Država Palestina" za sve namjene.

Među G20 , deset zemalja (Argentina, Brazil , Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Turska) je priznalo Palestinu kao državu, dok devet zemalja Australija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija Sjedinjene Američke Države) nije.

Pored Bosne i Hercegovine od zemalja regiona Palestinu priznaju još Srbija, Crna Gora i Albanija, dok to još nisu učinile Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, a kako je već napomenuto Slovenija će to učiniti u narednim danima.

Kada je riječ o BiH i Palestini, naša zemlja je priznala ovu državu još 27. maja 1992 godine. Uspostava diplomatskih odnosa se desila svega nekoliko dana nakon što je naša zemlja primljena u UN.

SFR Jugoslavija je priznala Palestinu odmah nakon proglašenja 1988. godine, a Srbija kao pravni nasljednik bivše države je nastavila diplomatske odnose.

Zanimljiva činjenica je da sada veliki saveznici Izraela u EU; Mađarska i Češka priznali Palestinu još u vrijeme kada su bili dio istočnog bloka 1988. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()