Kineski predsjednik u prvoj inostranoj posjeti od izbijanja pandemije

Xi Jinping na sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), očekuju se Putin i Erdogan

12.09.2022. 12:47
  • Podijeli:
xi jinping_anadolija 2.jpg Foto: Anadolija

Predsjednik Kine Xi Jinping otputovaće ove sedmice u prvu inostranu posjetu od izbijanja pandemije koronavirusa krajem 2019. godine, prenosi Anadolija.

Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, potvrdila je u ponedjeljak da će Xi prisustvovati 22. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO) koji se održava od srijede do petka u gradu Samarkandu u Uzbekistanu.

Xi će također boraviti u državnim posjetama Kazahstanu i Uzbekistanu na poziv predsjednika dvije centralnoazijske države, dodala je Hua.

Posjeta Xija u inostranstvu biće u fokusu međunarodnih posmatrača, jer je kineski predsjednik obustavio inostrana putovanja od zatvaranja granica zbog pandemije.

Očekuje se da će na samitu SCO-a prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ukoliko se Xi i Putin sastanu, biće ti prvi međusobni susret dvojice lidera od početka ruskog rata u Ukrajini 24. februara.

Šangajska organizacija za saradnju je stalna međuvladina međunarodna organizacija, osnovana 2001. godine u Šangaju. Njene članice su Kina, Rusija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Indija. Planirano je da se SCO-u kao novi član pridruži i Iran.

Očekuje se da će samitu prisustvovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, budući da je Turska, pored Azerbejdžana, Kambodže, Nepala, Šri Lanke i Armenije, dijaloški partner grupe. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()