Kineski predsjednik pozivao na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

"Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost", kazao je Xi

01.12.2023. 10:40
  • Podijeli:
xi jinping_anadolija 2.jpg Foto: Anadolija

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući "zajedničku sigurnost" pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

"Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost", kazao je Xi.

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu "da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba".

"Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države", napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

"Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", dodao je Xi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()