Kina ukinula pandemijsko ograničenje putovanja za još neke zemlje

Od početka pandemije odsustvo kineskih turista dovelo je do financijskih problema za mnoga poduzeća ovisna o turizmu diljem svijeta

10.08.2023. 18:50
  • Podijeli:
kina restrikcije reuters-64d4b3f9311c7.webp Foto: Reuters

Kina je ukinula pandemijsko ograničenje za grupna putovanja svojih građana za više zemalja, uključujući ključna tržišta poput Amerike, Japana, Južne Koreje i Australije, što će potencijalno koristiti njihovoj turističkoj industriji. Odluku o tome objavilo je danas kinesko ministarstvo kulture i turizma, a stupa na snagu odmah.

Prije pandemije kineski turisti trošili su u inozemstvu više od turista iz bilo koje druge zemlje, pri čemu je njihova inozemna turistička potrošnja u 2019. godini dostigla ukupno 255 milijardi dolara. Grupna putovanja čine otprilike 60 posto tog iznosa.

Od početka pandemije odsustvo kineskih turista dovelo je do financijskih problema za mnoga poduzeća ovisna o turizmu diljem svijeta. 

Njemačka i Velika Britanija također su među zemljama za koje su ograničenja ukinuta, no Kanada, koja je u posljednje vrijeme imala posebno napete političke odnose s Kinom, nije maknuta s liste ograničenja putovanja.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()