Kina prva priznala Talibane kao legitimne predstavnike Afganistana

Si se takođe obratio novoimenovanim šefovima diplomatskih misija u Velikoj dvorani naroda u Pekingu

31.01.2024. 13:39
  • Podijeli:
talibani_vlada_Twitter-1664384432220.webp Foto: Twitter

Kineski predsjednik Si Đinping primio je akreditive od novog afganistanskog ambasadora u Pekingu kojeg je imenovala talibanska administracija.

Mawlawi Asadullah Bilal Karimi bio je među najmanje 42 nova ambasadora postavljena u Pekingu koji su predali svoje akreditive Siju.

Si se takođe obratio novoimenovanim šefovima diplomatskih misija u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Talibanska uprava poslala je novog afganistanskog ambasadora u Peking 24. novembra.

Dana 1. decembra Hong Lei, glavni direktor protokola u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, primio je Karimijeve akreditive prije nego što je u utorak predao svoje pismo Siju.

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu u avgustu 2021. godine, ali niti jedna država članica UN-a nije priznala privremenu upravu.

Prošlog septembra Kina je bila prva zemlja koja je imenovala novog ambasadora u Afganistanu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()