Kako je glasala turska dijaspora: Za Erdogana se više glasalo u Srbiji nego u BiH

Trenutno je prebrojano oko 87 posto glasova, a vodeći je Erdogan sa 56 posto glasova, dok njegov glavni protukandidat ima 40 posto glasova

15.05.2023. 12:27
  • Podijeli:
slavlje_erdogan izbori reuters-64614be6a0ffd.webp Foto: Reuters

Pored domaćeg biračkog tijela na predsjedničkim izborima u Turskoj gdje su građani birali između trenutnog lidera Recep Tayyip Erdogan i predstavnika opozicije Kemal Kilicdaroglua, brojna turska dijaspora je također iskoristila svoje građansko pravo.

Prema podacima agencije Anadolija pravo glasa u dijaspori je imalo 3.416.086 glasača. Trenutno je prebrojano oko 87 posto glasova, a vodeći je Erdogan sa 56 posto glasova, dok njegov glavni protukandidat ima 40 posto glasova.

Daleko najbrojnija turska dijaspora je u Njemačkoj, a tamo je uvjerljivu pobjedu odnio Erdogan sa 340 hiljada glasova odnosno 65 posto. Pobijedio je i u Francuskoj gdje je dobio podršku 62 posto birača, kao i u Nizozemskoj sa 68 posto i Belgiji sa 71 posto podrške turske dijaspore.

S druge strane Kilicdaroglu je porazio Erdogana u SAD-u gdje je osvojio čak 79,83 posto glasova tamošnje dijaspore.

Gotovo u svim zemljama Bliskog Istoka slavio je Erdogan, u Saudijskoj Arabiji sa 73 posto, Jordanu sa 88 posto te u Libanu s čak 95 posto.

Pored Bosne i Hercegovine gdje je Erdogan dobio 45,9 posto glasova slavio je i na Kosovu s 55 posto glasova. U drugim zemljama regiona slavio je Kilicdaroglu, u Srbiji je dobio 48 posto, Crnoj Gori 79 posto, Makedoniji 51 posto i Albaniji 62 posto podrške turske dijaspore.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()