Jedan od tri veganska proizvoda u Britaniji sadrži mlijeko ili jaje

Više od trećine hrane označene kao veganska sadrži proizvode životinjskog porijekla, pokazalo je istraživanje, što je navelo stručnjake da upozore kupce sa teškim alergijama da se "suočavaju sa potencijalno tragičnim posljedicama"

03.08.2023. 13:44
  • Podijeli:
Piletina sa povrćem (1)-64008a83c4089.webp Foto: Pixabay

Navodi se da su forenzičari pronašli tragove jaja ili mlijeka u mnogo vrsta robe, koja je bila označena kao veganska ili biljna, a tijela za trgovinske standarde pozivala su na pravnu zaštitu kako bi se spriječilo da potrošači budu "izmanipulisani od neetičkih preduzeća sa hranom", prenio je "The Guardian".

Inspektori iz Hempšira pronašli su 24 (39 odsto) od 61 proizvoda, označenih kao veganski, koji sadrže jaja ili mliječne proizvode, uključujući 13 alternativa mliječnim proizvodima i 48 alternativa za meso.

Napominje se da je ukupno utvrđeno kako je 90 odsto proizvoda nezadovoljavajuće, što zbog zbog tragova mliječnih proizvoda, što zbog netačnosti u njihovom označavanju i informacijama o ishrani.

Analizirani artikli uključivali su veganske ekvivalente čokoladnih tartufa, pice, hamburgera, mafina i omotača.

Izvršni direktor Instituta za ovlašćene trgovačke standarde (CTSI) Džon Herimen rekao je da je nedostatak pravne definicije mogao da bude iskorišćen od neetičkih preduzeća sa hranom, koja tvrde da je hrana veganska, iako u stvari sadrži proizvode životinjskog porijekla.

"Možda je veća zabrinutost to što to može imati katastrofalne, a ponekad i tragične posljedice za one koji su alergični na proizvode životinjskog porijekla, kao što su mlijeko i jaja", naveo je on.

Naglasio je kako je svjestan da su ljudi nažalost izgubili živote zbog ovoga, navodi "Tanjug".

"Stoga pozivamo na više jasnoće o tome šta se može, a šta ne može zakonski opisati kao veganska i biljna hrana", naglasio je Herimen, prenose Nezavisne.

Nedavne ankete otkrile su široko rasprostranjeno uvjerenje da nešto što se prodaje kao vegansko ne sadrži sastojke životinjskog porijekla.

CTSI je anketirao 2.000 ljudi, od kojih njih 76 odsto vjeruje da je to tako.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()