Japan izbjegao recesiju na kraju 2023.

Osobna potrošnja pala je pak za 0,3 posto, nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene, a državna za 0,2 posto

11.03.2024. 17:20
  • Podijeli:
japan pixabay-6410a440ceced.webp Foto: Pixabay

Japanska ekonomija u četvrtom je kvartalu 2023. godine za dlaku izbjeglo recesiju, uz mršavi rast aktivnosti podržan poslovnim ulaganjima, pokazali su revidirani vladini podaci.

U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je za mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bio pao za 0,8 posto, objavila je vlada.

Rast na kvartalnom nivou poduprla su poslovna ulaganja koja su prema revidiranom podatku porasla za dva posto. Prva procjena pokazivala je njihov pad za 0,1 posto.

Osobna potrošnja pala je pak za 0,3 posto, nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene, a državna za 0,2 posto.

Osobna potrošnja čini više od polovine japanske gospodarske aktivnosti, a ponovo se smanjila na kraju godine budući da su sve veći troškovi života i toplo vrijeme odvratili građane od odlaska u restorane i kupovine zimske odjeće.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()