Iz njemačkog muzeja ukradena velika kolekcija drvenih zlatnih novčića

Bavarska policija objavila je da je krađa izvršena rano jutros u Keltskom i romanskom muzeju u Manhingu, 60 kilometara sjeverno od Minhena

23.11.2022. 09:16
  • Podijeli:
keltski_novčići_profimedia 1-1669190671941.webp Foto: Profimedia

Velika kolekcija drevnih zlatnih novčića iz perioda prije nove ere ukradena je iz muzeja na jugu NJemačke, saopštila je policija.

Bavarska policija objavila je da je krađa izvršena rano jutros u Keltskom i romanskom muzeju u Manhingu, 60 kilometara sjeverno od Minhena.

Ukupno 483 novčića pronađena su 1999. godine, tokom iskopavanja na mjestu drevnog naselja u Manhingu i smatralo se da je ovo najveća količina keltskog zlata otkrivena u 20. vijeku.

Agencija DPA navodi da vlasti procjenjuju da novčići teški oko četiri kilograma vrijede nekoliko miliona evra.

"Gubitak keltskog blaga je katastrofa", izjavio je bavarski ministar nauke i umjetnosti Markus Blume i dodao da su novčići nezamjenjivi jer su "svjedočanstvo naše istorije".

Policija je apelovala da se jave svi koji su vidjeli sumnjiva lica u blizini muzeja ili ako raspolažu informacijom koja bi dovela do vraćanja ovog blaga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()