Iz EU upozorili Tbilisi: Usvajanje zakona o stranim agentima biće prepreka

Poslanici gruzijskog parlamenta danas će u trećem i posljednjem čitanju razmatrati kontroverzni nacrt zakona o stranim agentima čiji je cilj ograničenje uticaja organizacija sa stranim finansijama.

14.05.2024. 17:00
  • Podijeli:
Gruzija protesti foto Anadolija-640986581ffae.webp Foto: Anadolija

Usvajanje nacrta zakona o stranim agentima predstavljaće prepreku na putu Gruzije ka članstvu u EU, ali o određenim posljedicama biće razgovora nakon usvajanja teksta, rekao je portparol evropske diplomatske službe Peter Stano.

"Ukoliko taj dio nacrta zakona bude usvojen, predstavljaće ozbiljnu prepreku Gruziji u njenim težnjama ka članstvu u EU, ali o određenim posljedicama biće govora nakon ishoda a članice bloka će međusobno razmotriti kako će Brisel reagovati", naglasio je Stano.

Poslanici gruzijskog parlamenta danas će u trećem i posljednjem čitanju razmatrati kontroverzni nacrt zakona o stranim agentima čiji je cilj ograničenje uticaja organizacija sa stranim finansijama.

Kontroverzni nacrt zakona uzrok je masovnih protesta u Tbilisiju sredinom prošlog mjeseca.

Tekst je prvobitno dostavljen parlamentu u februaru prošle godine, ali je povučen nakon višemjesečnih protesta i pritiska zapadnih država.

Nakon revizija teksta, termin "agent sa stranim uticajem" zamjenjen je sa "organizacija koja unapređuje interese strane sile", dok je ostatak nacrta ostao nepromijenjen.

Poslanici su ranije usvojili tekst u prvom i drugom čitanju. Da bi stupio na snagu, tekst mora biti usvojen i u trećem čitanju, te da prevaziđe veto koji je ranije najavila gruzijski predsjednik Salome Zurabišvili. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()