Italija nudi 30 hiljada eura da se preselite u Toskanu, uz jedan uslov

Naime, tamošnje vlasti nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupovine i renovacije kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja

29.06.2024. 16:51
  • Podijeli:
lavanda_hvar_hvarestatescroatia 1-640b20eb20441.webp Foto: Hvarestatecroatia

Prelijepa italijanska regija Toskana pokušava privući nove stanovnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.000 do 30.000 eura.

Naime, tamošnje vlasti nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupovine i renovacije kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja, piše Forbes.

Toskanska bespovratna sredstva su dovoljna da pokriju do 50 posto troškova povezanih s kupovinom i renoviranjem kuća u mjestima s manje od 5000 stanovnika. 
Prosječna cijena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1472 eura po kvadratnom metru.

Podnositelji zahtjeva moraju biti ili italijanski državljani ili građani Europske unije ili državljani van EU s dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju obavezati prijaviti kao stanovnici u određenom italijanskom gradu koji odaberu.

Što se tiče američkih državljana, proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u usporedbi s građanima EU. Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, što obično zahtijeva dokazivanje finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.

Italijansko Ministarstvo okoliša objavilo je istraživanje iz 2016. godine koja pokazuje da je gotovo 2500 gradova toliko depopulirano da neće preživjeti više od 25 godina. Prošle godine, CNN je objavio da u zemlji postoji oko 6000 napuštenih sela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()