Bajdenov štab reagovao: Odluka suda ne mijenja činjenice kakav je Tramp

Sa šest konzervativnih glasova za i tri liberalna protiv,

01.07.2024. 20:19
  • Podijeli:
Biden_Trump_foto_reuters-6646324626b21.webp Foto: Reuters

Izborni štab aktuelnog predsjednika SAD i demokratskog kandidata na predstojećim izborima Džozefa Bajdena ocijenio je da odluka Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu bivšeg predsjednika i kandidata republikanaca Donalda Trampa “ne mijenja činjenice”.

Viši savjetnik u Bajdenovom izbornom štabu izjavio je, nakon što je sud donio odluku, da je Donald Tramp, kako je naveo, “pukao” pošto je izgubio izbore 2020. i “ohrabrio rulju da obori rezultate slobodnih i poštenih izbora”, prenosi CNN.

Prema njegovim riječima, Tramp se “već kandiduje za predsjednika kao osuđeni zločinac iz istog razloga iz kojeg je sjedio skrštenih ruku dok je rulja nasilno napala Kapitol, on misli da je iznad zakona i spreman je da učini sve da bi stekao i održao vlast za sebe”.


Vrhovni sud SAD presudio je ranije danas da bivši predsjednici imaju pravo na određeni stepen imuniteta od krivičnog gonjenja i time smanjio vjerovatnoću da će se federalni krivični postupak protiv Trampa nastaviti pre predsjedničkih izbora 2024. godine, prenio je Njujork tajms.

Tramp je tvrdio da ima pravo na apsolutni imunitet od optužbi, oslanjajući se na presedan Vrhovnog suda iz 1982. koji je priznao takav imunitet u građanskim predmetima za radnje koje su predsjednici preduzeli unutar “spoljnog perimetra” njihove odgovornosti.

Nižestepeni sudovi su odbili Trampove tvrdnje, ali odluka Vrhovnog suda može dovoljno da odloži slučaj da Tramp uspije da sve to u potpunosti ukloni ako pobijedi u novembru, ocjenjuje Njujork tajms.


Sa šest konzervativnih glasova za i tri liberalna protiv, Vrhovni sud SAD odlučio je da bivši predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za djela koja su počinili dok su na funkciji, dok za djela koja su počinili van funkcije nemaju imunitet, navodi Glas Amerike.

Vrhovni sud, međutim, nije sam donio odluku kako to konkretno da se primijeni na Trampov slučaj, a predsjedavajući sudija Džon Roberts rekao je da o tome treba da odluče niži sudovi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()