Anketa: Michelle Obama ima puno više šansi od Bidena da pobijedi Trumpa na izborima

Ima veliku naklonost birača

03.07.2024. 22:07
  • Podijeli:
mišel obama profimedia-65e76c92a5106.webp Foto: Profimedia

U slučaju da Joe Biden odustane od predsjedničke kandidature nakon katastrofalnog nastupa u prošlosedmičnoj debati s Donaldom Trumpom, bivša prva dama Michelle Obama jedina je moguća kandidatkinja demokrata koja bi po anketama porazila Trumpa, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Michelle Obama također je na vrhu ljestvice naklonosti među registriranim biračima, a Trump i Biden oboje zaostaju za njom za više od 10 postotnih bodova. Na pitanje trebaju li Trump ili Biden odustati od kandidature nakon debate, gotovo troje od petero ispitanika slaže se da bi se Biden trebao povući, a nešto manje od polovine reklo je isto za Trumpa.

Trump i Biden ostaju izjednačeni među registriranim biračima za predsjedničke izbore u novembru. U drugim hipotetskim dvobojima demokrata protiv Trumpa, samo je Michelle Obama bolja od Trumpa među registriranim biračima.

Na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u novembru, 40% registriranih birača glasalo bi za Bidena, a 40% za Trumpa. Ovakav odnos zapravo je postojan od kraja maja 2024. kada je 41% njih bilo za Bidena, a 39% za Trumpa.

Na pitanje o mogućim kandidatima demokrata protiv Trumpa, 50% registriranih birača kaže da bi glasalo za Michelle Obamu, a samo 39% za Trumpa.

Svi drugi mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bidena protiv Trumpa. Potpredsjednica Kamala Harris osvaja 42% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 43%. Guverner Kalifornije Gavin Newsom osvaja 39% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 42%. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% do 39% potencijalnih glasova među registriranim biračima.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()