Istorijski pomak: U Sjevernoj Irskoj prvi put više katolika nego protestanata

Pokazali su to rezultati popisa stanovništva

24.09.2022. 15:39
  • Podijeli:
shutterstock_stanovnici-1663922795353.webp Foto: Shutterstock

Ova promjena dolazi vijek nakon što je uspostavljena pokrajina Sjeverna Irska s ciljem održavanja probritanske, protestantske većine kao protivteže novoj nezavisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj

Sjeverna Irska po prvi put ima više katolika nego protestanata, pokazali su rezultati popisa stanovništva, što je istorijski pomak za koji neki smatraju da će povećati potporu toj pokrajini da se odvoji od Britanije i pridruži ujedinjenoj Irskoj, piše Al-jazeera.

Prema podacima iz popisa stanovništva sprovedenog 2021. godine, 45,7 odsto ispitanika izjasnilo se da su katolici ili da su odgojeni kao katolici, u poređenju s 43,5 posto koji su se izjasnili kao protestanti.

Prije deset godina prethodni popis pokazao je da su protestanti, nakon što su po prvi put pali ispod granice od 50 posto, ipak bili u većini u odnosu na katolike u odnosu 48 prema 45 posto.

Ova promjena dolazi vijek nakon što je uspostavljena pokrajina Sjeverna Irska s ciljem održavanja probritanske, protestantske većine kao protivteže novoj nezavisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()