Iranski ministar spoljnih polsova pisao generalnom sekretaru UN-a: Ne dozvolitre skrvnavljenje kur'ana

Dalji akti skrnavljenja Kur'ana "pod maskom slobode govora" predstavljaju uvredu za muslimansku zajednicu i provokaciju za različite grupe koje promovišu islamofobiju i ekstremizam, upozorio je ministar

21.07.2023. 19:10
  • Podijeli:
Iransko veleposlanstvo u Kijevu_REUTERS-1664015602998.webp Foto: Reuters

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan poslao je zvanično pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, pozivajući ga da preduzme hitne mjere za sprečavanje novog skrnavljenja Kur'ana u Švedskoj, saopštilo je danas iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tražim, Vaša ekselencijo, da odmah osudite ovu akciju, preduzmete neophodne mjere što je prije moguće kako bi se spriječilo ponavljanje i opasne implikacije širenja ovog uvredljivog i provokativnog fenomena. Takođe, molim Vašu ekselenciju da zatraži od država članica UN da se oštro pozabave organizatorima i počiniocima ovih djela", naveo je Amirabdolajan u pismu.

Dalji akti skrnavljenja Kur'ana "pod maskom slobode govora" predstavljaju uvredu za muslimansku zajednicu i provokaciju za različite grupe koje promovišu islamofobiju i ekstremizam, upozorio je ministar.

On je dodao da bi izdavanje dozvola za skrnavljenje Kur'ana ili bilo koje druge svete knjige imalo nepovratne posljedice, uključujući širenje mržnje, nasilja i ksenofobije, što predstavlja prijetnju mirnom suživotu pripadnika različitih religija.

Amirabdolajan je rekao da je odnos Švedske prema ponovljenim aktima skrnavljenja Kur'ana "neodgovoran" i da je Iran spreman da preduzme koordinisane akcije kako bi spriječio da se takva djela dešavaju u budućnosti.

"Ponavljanje omalovažavanja Kur'ana i neodgovornog poteza švedske vlade da podrži ovaj odvratni čin je veoma žalosno", navodi se u saopštenju.

Prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama 28. juna, održan je protest ispred glavne džamije u Stokholmu tokom kojeg je spaljen Kur'an. Švedska policija je odobrila demonstracije. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je odobrenje "zakonito, ali neprikladno". Slične demonstracije održane su u Švedskoj u januaru, kada je danski ekstremno desničarski političar Rasmus Paludan zapalio Kur'an ispred turske ambasade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()