Irak zaprijetio Americi

Amerika je jučer izvela udare na tri objekta povezana s milicijom koju podržava Iran

24.01.2024. 22:45
  • Podijeli:
irak reuters-65b164eb75e8b.webp Foto: Reuters

Udari Sjedinjenih Američkih Država na položaje iračke vojske dovest će do "neodgovorne eskalacije" i narušiti suverenitet zemlje, stoji u priopćenju ureda iračkog premijera objavljenom danas.

Amerika je jučer izvela udare na tri objekta povezana s milicijom koju podržava Iran, priopćio je Pentagon. Irak će takve operacije smatrati "agresivnim akcijama" koje potkopavaju godine saradnje, stoji u priopćenju iračke vlade.

"Ovaj neprihvatljivi čin potkopava godine saradnje... u vrijeme kada se regija već bori s opasnošću širenja sukoba, posljedicama agresije na Gazu", rekao je general bojnik Yehia Rasool, glasnogovornik iračkog premijera. Dodao je da će Irak američke operacije tretirati "kao činove agresije" protiv svog naroda na njihovoj zemlji i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u ponovnom uspostavljanju mira.

"Ovi precizni udari direktan su odgovor na niz eskalirajućih napada milicija koje sponzoriše Iran na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji", priopćio je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Vojni glasnogovornik Kataib Hezbolaha Jafar Al Huseini poručio je objavom na X-u da će grupa nastaviti ciljati "neprijateljske baze" do kraja izraelske operacije u Gazi, istaknuvši kao razlog američku podršku izraelskoj kampanji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()