Hladno vrijeme povećava rizik trovanja ugljen-monoksidom u domaćinstvima

U prošloj godini u Belgiji je, zbog trovanja ugljen-monoksidom, umrlo 60 ljudi

07.02.2023. 17:30
  • Podijeli:
sarajevo_smog zagadjenost - anadolija (12)-63b9423e50334.webp Foto: Anadolija

Kraljevski meterološki institut Belgije (RMI) izdao je upozorenje na opasnost od mogućeg trovanja ugljen-monoksidom u belgijskim domaćinstima, koja će se više grijati zbog hladnog vremena koje se očekuje ove nedelje.

RMI je zamolio Belgijance da obrate posebnu pažnju na svoje kamine i grijače, prenosi Brasels tajms.

Prema RMI, građani treba paze na uobičajene simptome kao što su glavobolja i mučnina, jer njihov uzrok može da bude trovanje ugljen-monoksidom.

U 2022. godini u Belgiji je, zbog trovanja ugljen-monoksidom, umrlo 60 ljudi.

Ugljen-monoksid je gas bez boje i mirisa. Njegovo udisanje dovodi do vezivanja za hemoglobin koji je zadužen za prenos kiseonika u crvenim krvnim zrncima, objašnjava Enciklopedija Britanika.

U slučaju trovanja, hemoglobin ne može da preuzme kiseonik iz vazduha, što uzrokuje smrt.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()