Izraelci protestvovali u Tel Avivu tražeći prekid vatre u Gazi

U ratu nema pobjednika

04.11.2023. 21:10
  • Podijeli:
protesti tel aviv reuters-6546a22a01b40.webp Foto: Reuters

Porodice izraelskih talaca držanih u Pojasu Gaze održali su u subotu protest u Tel Avivu tražeći prekid vatre i povratak njihovih najmilijih.

Izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke izraelske Vlade da nastavi bombardovanje Pojasa Gaze dok se njihovi zarobljeni članovi porodice nalaze tamo.

​Grupa se okupila u blizini Ministarstva odbrane u Tel Avivu, te je nosila transparente na kojima je, između ostalog, pisalo, "prekid vatre sada", "u ratu nema pobjednika", "razmjena zatvorenika sada", "tuga ne poznaje granice", i drugi...

U međuvremenu došlo je do tenzija između demonstranata i onih koji se s njima ne slažu. Intervencijom policije spriječena je eskalacija.

Ani Yaeli, koja živi u gradu Bat Jam, rekla je novinaru Anadolije da treba što prije uspostaviti primirje, vratiti zatvorenike i "zbaciti fašističku vladu (izrealeskog premijera Netanjahua)".

Istakavši da se protivi ratu, Jaeli je kazala da se politički problem ne može riješiti vojnim metodama.

Brigade Al-Kuasam, Hamasovo vojno krilo, ranije su saopćile da drže u zarobljeništvu do 250 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile. Oni traže da Izrael u zamjenu za svoje građane pusti palestinske zatvorenike.

Ove sedmice je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.488 Palestinaca, dok je u isto vrijeme ubijeno više od 1.500 Izraelaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()