Heineken digao cijene, pala mu dobit

Organski obim prodaje smanjio se za 4.7 posto, odražavajući znatno slabije rezultate u Vijetnamu i Nigeriji

15.02.2024. 20:27
  • Podijeli:
heineken reuters-64e89996e204f.webp Foto: Reuters

Nizozemski pivar Heineken javio je danas o oštrom padu dobiti u 2023. godini, uz veće troškove otpisa imovine i manji obim prodaje. Heinekenov prihod porastao je lani za 4.9 posto, na 36.4 milijarde eura.

Organski obim prodaje smanjio se za 4.7 posto, odražavajući znatno slabije rezultate u Vijetnamu i Nigeriji. Cijene su bile više za 10.2 posto nego u 2022. "Na obim prodaje utjecale su snažne cijene koje su trebale nadoknaditi vrlo snažan rast troškova inputa i energije i nestabilnost na određenim ključnim tržištima", objasnio je izvršni direktor Dolf van den Brink.  

Kompanija je prošlu godinu zaključila s neto dobiti od 2.3 milijarde eura, manjom za 14.1 posto nego u 2022., ističući troškove otpisa imovine. Operativna dobit smanjila se za 24.6 posto, na 3.2 milijarde eura. Amortizacija, deprecijacija i umanjenje vrijednosti dostigli su lani 3.09 milijardi eura, u odnosu na 1.89 milijardi eura u 2022.

U 2024. godini kompanija očekuje od jedan do devet posto veću organsku operativnu dobit, objasnivši široki raspon prognoze geopolitičkom i ekonomskom nestabilnošću. "I dalje smo oprezni zbog globalnih ekonomskih i geopolitičkih izgleda", rekao je izvršni direktor Dolf van den Brink, dodajući da Heineken namjerava povećati prihod balansom obima prodaje i cijena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()