Gutereš razgovarao sa turskim šefom diplomatije o sporazumu o žitu

Erdogan je rekao da će Fidan u ponedjeljak razgovarati o dogovoru o žitu sa svojim ruskim kolegom Lavrovom

18.07.2023. 07:00
  • Podijeli:
Tan2023-01-0909481673_1 Antonio Gutereš Salvatore Di NolfiKeystone via AP-63e1f3514e67e.webp Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razgovarali su telefonom o situaciji u vezi sa crnomorskim sporazumom o žitu, rekao je za TASS izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Strane su razmijenile mišljenja o nedavnim dešavanjima u vezi sa dogovorom o žitu“, rekao je izvor.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će Fidan u ponedjeljak razgovarati o dogovoru o žitu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Paket dokumenata namijenjen rješavanju problema snabdijevanja hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula 2022. u Istanbulu i od tada je nekoliko puta produžen prije nego što je konačno istekao 17. jula. 

Rusija je, kako navodi TASS, saopštila da je odbila da ga ponovo produži jer dio dogovor koji predviđa uklanjanje prepreka za ruski poljoprivredni izvoz nikada nije sproveden. 

Osim toga, Moskva je više puta naglašavala da je najveći dio žitarica koji je trebalo da se isporuči najsiromašnijim zemljama otpreman u zapadne zemlje. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna da obnovi sporazum, ali tek nakon što se ispuni dio koji se odnosi na obaveze prema Moskvi, podsjeća TASS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()