Grupa Wagner će biti službeno proglašena terorističkom organizacijom

Kao ISIL i Al-Kaida

10.05.2023. 10:40
  • Podijeli:
wagner - reuters-63caeb30de816.webp Foto: Reuters

Velika Britanija je spremna službeno proglasiti Wagnerovu grupu plaćenika terorističkom organizacijom kako bi povećala pritisak na Rusiju, čime bi bili izjednačeni sa ISIL-om i al-Kaidom.

Grupa je odigrala centralnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu i predvodi pokušaje zauzimanja grada Bakhmuta, koji je postao žarište rata.

Vladin izvor rekao je da je, nakon dva mjeseca izgradnje pravnog slučaja, zabrana grupe "iminentna" i da će vjerojatno biti donesena za nekoliko sedmica.

Zabrana bi učinila krivičnim djelom pripadanje Wagneru, prisustvovanje njegovim sastancima, poticanje podrške za njega ili nošenje njegovog logotipa u javnosti, stavljajući ga na isti položaj kao grupe kao što su Islamska država i al-Kaida.

Također bi bile nametnute financijske sankcije, što bi bilo značajno jer bi grupi i svim njezinim članovima bilo zabranjeno koristiti britanske sudove za ušutkavanje novinara i aktivista. Zvaničnici su rekli da bi to imalo implikacija na Wagnerovu sposobnost prikupljanja novca ako bi sredstva išla kroz britanske finansijske institucije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()