Grinpis zabarikadirao kuću premijera Britanije

Protestanti su se popeli na Sunakovu kuću koristeći merdevine i užad za penjanje, a tkanina je na slici prekrivala cijelu stranu imanja

03.08.2023. 16:28
  • Podijeli:
Sunak_kuca_foto_TW-64cb96427851f.webp Foto: Twitter/@GreenpeaceUK

Grinpisovi klimatski aktivisti popeli su se na porodičnu kuću Rišija Sunaka i ogrnuli je crnom tkaninom - u sklopu protesta protiv planova za izdavanje novih dozvola za naftu i gas u Sjevernom moru.

"Penjači su na krovu vile Rišija Sunaka i prekrivaju je sa 200 metara masno-crnom tkaninom kako bi skrenuli pažnju na opasne posljedice novog ludila bušenja", tvitovao je "Greenpeace U.K." u četvrtak, dok su podijelili sliku.

Iz Dauning ulice broj 10 potvrđeno je novinskoj agenciji "PA" da je britanska policija "prisutna" u Sunakovoj kući u Kirbi Sigstonu, Jorkšir.

Potparol premijera je rekao: "Ne izvinjavamo se što smo zauzeli pravi pristup kako bismo osigurali našu energetsku sigurnost, koristeći resurse koje imamo ovdje kod kuće, tako da se nikada ne oslanjamo na agresore poput Vladimira Putina za našu energiju."

Britanski premijer trenutno je na odmoru u Kaliforniji. Suočio se s kritikama klimatskih grupa i aktivista zbog najave da će stotine novih dozvola za iskopavanje nafte i gasa biti dodijeljene za bušenje u Sjevernom moru, prenosi "Politico".

Protestanti su se popeli na Sunakovu kuću koristeći merdevine i užad za penjanje, a tkanina je na slici prekrivala cijelu stranu imanja.

Dva druga aktivista razvila su transparent na kojem je pisalo "Riši Sunak - profit od nafte ili naša budućnost?" ispred Sunakove vile.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()