Grčka: U toku spašavanje migranata sa prevrnutog broda, najmanje 78 poginulih

Na ribarskom čamcu nalazilo se više od 400 migranata, a do sada su spašena 104

14.06.2023. 16:25
  • Podijeli:
2023-06-14T130555Z_1852506819_RC2ZI1AYHCJV_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-GREECE-SHIPWRECK-6489c5e00abce.webp Foto: Reuters

Najmanje 78 migranata utopilo se u srijedu rano ujutro kod jugozapadne Grčke nakon što se prevrnuo ribarski brod na kojem su se nalazili, objavili su lokalni mediji.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) nakon incidenta spašena su 104 migranta. Državna televizija ERT objavila je da se brod, na kojem je bilo više od 400 migranata, prevrnuo oko 47 nautičkih milja jugozapadno od grada Pilosa.

Brod je krenuo iz regije Tobruk na sjeveroistoku Libije prema Italiji.

Grčka obalska straža je upozorila grčke vlasti na potonuli ribarski brod, nakon čega je pokrenula veliku misiju potrage i spašavanja, koja je i dalje u toku.

U operacijama trenutno učestvuje šest plovila obalske straže, helikopter vazdušnih snaga, mornarička fregata i nekoliko privatnih čamaca.

Spašeni migranti prevezeni su u Kalamatu sjeveroistočno od Pilosa, dok su bolnice u tom području u pripravnosti.

Očekuje se da će grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou i zamjenik predsjednika parlamenta Odysseas Konstantinopoulos danas poslijepodne doći u Kalamatu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()