Anketa pokazala: Evropljani sumnjaju u pobjedu Ukrajine u ratu s Rusijom

Istraživanje, objavljeno u srijedu – nekoliko dana pred samit NATO-a u Washingtonu

03.07.2024. 14:20
  • Podijeli:
volodimir zelenski, 16 jun 2024 - foto Alessandro della Valle Keystone via AP Tanjug (3)-666f050273b73.webp Foto: Alessandro della Valle/Keystone via AP/Tanjug

Dok većina Ukrajinaca vjeruje da će Kijev pobijediti u svom ratu protiv ruskih snaga, Evropljani su skeptičniji, pokazuje nova studija Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR).

Istraživanje, objavljeno u srijedu – nekoliko dana pred samit NATO-a u Washingtonu, koji se održava od 9. do 11. jula – prikazalo je stavove prema sukobu u Ukrajini u 14 zemalja EU. Terenski rad je obavljen tokom mjeseca maja, piše Politico.

Utvrđeno je da su Europljani skloni vjerovati da Ukrajina neće poraziti Rusiju na ratištu, s otprilike trećinom do polovine ispitanih koji vjeruju da će rat završiti sporazumnim rješenjem, a do 31 posto (Grčka) vidi rusku pobjedu kao najvjerojatniji ishod. Od ispitanih zemalja EU samo je u Estoniji prevladavalo mišljenje o pobjedi Ukrajine (38 posto).

Naprotiv, većina Ukrajinaca (58 posto) i dalje je uvjerena da njihove trupe mogu pobijediti i da mogu i dalje računati na podršku svojih međunarodnih saveznika. Samo 1 posto Ukrajinaca vjeruje da će Rusija dobiti rat, dok 30 posto vidi dogovoreno rješenje kao najvjerojatniji ishod.

Studija je također otkrila značajne razlike u mišljenjima među zemljama EU o tome kako poduprijeti odbranu Ukrajine i o pristupanju Kijeva EU i NATO.

Lideri NATO-a “vjerovatno neće pronaći domaću podršku za raspoređivanje trupa” među stanovništvom zemalja članica, otkrili su nalazi (rezultati zemalja kretali su se od 4 posto do 22 posto u korist).

Što se tiče potrošnje za odbranu, podaci su pokazali da je većina zemalja protiv povećanja svojih doprinosa – iznimke su Poljska (gdje 53 posto podržava povećanje potrošnje za odbranu), Estonija (45 posto), Švedska (41 posto) i Njemačka (40 posto).

Međutim, većina Europljana još uvijek podržava sudjelovanje u ratu na druge načine — poput pružanja tehničke pomoći i povećanja opskrbe oružjem i municijom.

Samo u Bugarskoj, Grčkoj i Italiji većina stanovništva – 63 posto, 54 posto odnosno 53 posto – misli da je povećanje opskrbe Ukrajine municijom i oružjem “loša ideja”.

Europljani su podijeljeni i oko prednosti primanja Ukrajine u EU. Zemlje koje najviše podržavaju su Portugal, Estonija, Švedska, Španija i Poljska, dok su najskeptičnije Njemačka, Bugarska, Češka i Francuska.

Među Ukrajincima, gotovo dvije trećine (64 posto) vjeruje da je članstvo u EU jednako ključno kao i članstvo u NATO-u za budućnost njihove zemlje.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u bloku u februaru 2022., a status kandidata za članstvo u EU dobila je u junu iste godine. Prije otprilike sedam dana, 25. juna, EU je otvorila službene pregovore o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()