Globalna elita stiže u Davos: O čemu će pričati "ključni ljudi"

Na dnevnom redu Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more

13.01.2024. 16:32
  • Podijeli:
wef-davos-reuters.jpg

Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more – očekuje se da će geopolitika dominirati godišnjim sastankom svjetskih političkih i privrednih elita u Davosu.

Sastanak Svjetskog privrednog foruma (WEF) u švajcarskim Alpama održaće se u najsloženijem geopolitičkom i privrednom kontekstu u nekoliko decenija.

"Rat u Gazi se nastavlja i strahuje se da će eskalirati. Okupićemo ključne ljude da vidimo kako možemo izbjeći dalje pogoršanje situacije i razmatrati budućnost", rekao je predsjedavajući organizacije.

Ratovi, klimatske promene, diplomatske napetosti između SAD i Kine oko Tajvana i napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru biće na dnevnom redu.

Biće prisutan i novi argentinski šef države Havier Mileji kojeg zbog njegovih antisistemskih stavova upoređuju s Donaldom Trampom.

Doći će i stotine privrednika.

Očekuje se da će u Davos doći američki državni sekretar Entoni Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven, izraelski predsjednik Isak Herzog pa čak i premijeri Libana, Katara i Jordana, prenosi B92.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti čelnicima obraćao samo putem video poruke, ove godine će doputovati u Davos.

Učestvovaće u nedjelju, uoči WEF-a, na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost nekoliko zemalja.

Francuski predsednik Emanuel Makron govoriće o "ulozi Francuske u Evropi", naveli su organizatori.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()