Francuska spisateljica Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Prošle godine dobitnik bio Abdulrazak Gurnah

06.10.2022. 13:55
  • Podijeli:
Annie Ernaux - nobel - reuters-1665057239373.webp Foto: Reuters

Francuska spisateljica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. godine, objavila je u četvrtak Švedska akademija, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nobelova nagrada za književnost 2022. godine dodjeljuje se francuskoj autorici Annie Ernaux za hrabrost i kliničku oštrinu s kojom otkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sjećanja", navedeno je u saopćenju.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je 113 puta između 1901. i 2021. godine.

Prva svečanost dodjele Nobelovih nagrada za književnost, fiziku, hemiju i medicinu je održana na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu 1901. godine. Od 1902. godine nagrade formalno dodjeljuje kralj Švedske.

Nobelovu nagradu za književnost prošle godine dobio je Abdulrazak Gurnah, rođen na Zanzibaru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()