Filipinski umjetnik stvara slike koristeći vlastitu krv

Circa se namjerio na ambiciozniji projekat - stvoriti 2023. najveću "krvavu sliku" ikada na svijetu

01.01.2023. 20:15
  • Podijeli:
Elito Circa, reuters-639c4f7ebd30b.webp Foto: Reuters

Filipinski umjetnik Elito Circa ima krvave ruke i to doslovno, ali samo kad stvara umjetnost. Koristeći krv iz vlastitih vena, 52-godišnjak proizvodi slike na platnu koje su izazvale i pohvale i kritike zbog njegovog neobičnog odabira medija.

Rođen u domaćinstvu s niskim prihodima s malo pristupa školskom priboru i umjetničkom materijalu, Circa je istraživao različite medije, uključujući šljive i paradajz, ali njegova fascinacija korištenjem krvi počela je kada se kao dječak ostrugao.

"Svaki put kad bi me ogrebali, upotrijebio bih vlastitu krv jer je krvave mrlje takođe teško ukloniti", rekao je Circa dok je kistom umočenim u krv tapkao bijelo platno.

Sada Circa odlazi u gradsku zdravstvenu kliniku jednom svaka tri mjeseca kako bi mu izvadili krv, obično u količinama od 500 ml (17 oz), koju pohranjuje u frižider u svom studiju za buduće projekte.

"Moji umjetnički radovi su mi jako važni jer dolaze od mene, iz moje su vlastite krvi, moj DNK je dio toga... Moja filozofija je da je život kružni tok i sve je ciklus, pa je (moja krv) alat koji služi kao podsjetnik odakle sam došao", rekao je Circa.

Nakon što je naslikao mural veličine 122 x 244 cm koji prikazuje istoriju Pantabangana, grada u kojem je odrastao, Circa se namjerio na ambiciozniji projekt - stvoriti 2023. najveću "krvavu sliku" ikada na svijetu. platnu od 100 metara (328 stopa), postavljajući svjetski rekord, piše Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()