Filipinski predsjednik odbacio je ideju da SAD koriste vojne baze njegove zemlje u borbene svrhe

Marcos je rekao da je pre nekoliko nedelja rekao kineskom ministru spoljnih poslova da ove baze neće biti korišćene za napad na bilo koju zemlju

05.05.2023. 16:40
  • Podijeli:
filipini_anadolija 1-64550ae6e6be1.webp Foto: Anadolija

Filipinski predsjednik Ferdinand R. Marcos Jr. odbacio je ideju da Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste vojne baze njegove zemlje u borbene svrhe, javlja Anadolija.

U govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu u četvrtak, on je rekao da su originalni koncept saradnje klimatske promjene i sve veći broj katastrofa na Filipinima.

"Kada se te stvari dogode - ova mjesta će se koristiti za pružanje brže pomoći, spašavanje i… sanaciju i rekonstrukciju štete koja bi bila uzrokovana ovim katastrofama", objasnio je on.

Marcos je rekao da je pre nekoliko nedelja rekao kineskom ministru spoljnih poslova da ove baze neće biti korišćene za napad na bilo koju zemlju.

Prošlog mjeseca, pojedine lokalne i međunarodne organizacije usprotivile su se američkim bazama u provinciji Cagayan na Filipinima, strahujući da će nedavni sporazum Manile da obezbijedi još četiri baze Washingtonu u regiji pogoršati ionako strašnu situaciju ljudskih prava i otimanja zemlje.

Manila je u aprilu obezbijedila još četiri vojne baze za zajedničku upotrebu s Washingtonom u skladu sa Sporazumom o poboljšanoj odbrambenoj saradnji (EDCA).

Dva od četiri dodatna vojna objekta nalaze se u pokrajini Cagayan okrenutoj prema Tajvanu - međunarodni aerodrom Cagayan North u Lal-lou i mornarička baza Camilo Osias u gradu Santa Ana.

Ranije je ministar vanjskih poslova Enrique Manalo rekao da neće dozvoliti SAD-u da skladišti oružje u zajedničkim vojnim bazama za korištenje u operacijama na Tajvanu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()