Evropski desničari postigli dogovor u Beču: "Promijenit ćemo politiku EU"

Patriotski savez

30.06.2024. 12:59
  • Podijeli:
viktor orban, herbert kikl - 30 jun 2024 - profimedia-668124b344dea.webp Foto: Profimedia

U Beču je danas održan sastanak lidera evropske desnice na kojem je dogovoreno osnivanje nove frakcije u Evropskom parlamentu - "Patriote za Evropu".
Ovaj "patriotski" savez ima cilj postati najveća desničarska grupa u Evropskom parlamentu uz formiranje jake opozicione snage protiv etabliranih stranaka.

"Promijenit ćemo evropsku politiku tako da ona ponovo služi nacijama i našim ljudima. Mi ćemo preferirati nacionalni suverenitet od federalizma, slobodu od naredbi, a mir od rata", poručio je bivši premijer Češke Andrej Babiš koji je učestvovao na sastanku.

Pored njega u Beč je, između ostalig, stigao i mađarski premijer Viktor Orban, a domaćin je bio Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Austrije.

Kickl je objasnio da su njegova FPO, Orbanov Fidesz i Babišev ANO pobijedili na evropskim izborima u svojim zemljama i da bi sada željeli formirati zajedničku grupu u Evropskom parlamentu. On je naglasio da će se ovom savezu pridružiti i druge stranke.

Orban je uoči sastanka poručio da evropske desničarske stranke treba da formiraju jaku grupaciju u Evropskom parlamentu kako bi reformisale EU iznutra.

"Desničarske stranke treba da formiraju jake grupe u Evropskom parlamentu, a zatim da razviju saradnju među njima. Trebalo bi okrenuti pogled na Pariz i Beč", naveo je.

Osim austrijskih i čeških konzervativaca i desničara, frakciju bi trebali činiti i predstavnici stranke slovačkog premijera Roberta Fica kao i poljska stranka Pravo i pravda (PiS) koju vodi Jaroslav Kaczynski.

Orban i njegovi saveznici na nivou Evropske unije izrazili su veliko nezadovoljstvo raspodjelom pozicija nakon izbora, a koje su većinom pripale zvaničnicima iz Evropske narodne partije (EPP) te socijaldemokrata (S&D). Ovakvu raspodjelu Orban je okarakterisao kao udar na cijelu Evropu i njene vrijednosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()