Evropljani uživaju u toplom vremenu: Plaže u Nici pune, a skoro novembar

Turistički radnici trljaju zadovoljno ruke

28.10.2022. 07:17
  • Podijeli:
nica_azurna obala - reuters-1666934192529.webp Foto: Reuters

Na Francuskoj rivijeri je kraj oktobra ali turisti se sunčaju u bikiniju, terase su pune, a more dovoljno toplo za kupanje. Na plaži u Nici malo ko se žalio na globalno zatopljenje.

“Krajem oktobra normalno zahladi i do Svih svetih obično pada kiša, ali ova je godina izuzetna”, rekla je Rose-Marie Martini sunčajući se na plaži u kupaćem kostimu.

Rekla je da je kod kuće grijanje i dalje isključeno, a voda je i dalje odlična za kupanje na 20 do 21 stepen Celzijusa.

Kako navodi Reuters, ovako neobično blag oktobar u zapadnoj Evropi slijedi nakon ljeta tokom kojeg su visoke temperature isušene poljoprivredne površine, a rijeke i šumski požari divljali su.

Uzastopni toplinski valovi zapekli su Evropu i ponovno se fokusirali na rizike klimatskih promjena za poljoprivredu, industriju i sredstva za život.

"2022. je već najtoplija godina zabilježena", rekao je meteorološki prognostičar Frederic Nathan na Meteo France, dodajući da, iako indijska ljeta nisu neuobičajena, posljednjih godina stepen zagrijavanja dostigao je dosad neviđeni nivo.

"Svake godine sada vidimo desetke toplinskih rekorda i praktički nema niskih temperatura, što je tipičan znak klimatskih promjena", rekao je.

Odmarališta na plaži diljem Francuske produžila su sezonu jer neuobičajeno vruće vrijeme tjera turiste da dolaze.

"Vrijeme je izvanredno. Ovdje često imamo lijepo vrijeme zimi, ali ovo je ljetna sezona koja ne završava", rekao je Rene Colomban, čelnik udruženja operatera plaža u Nici.

Rekao je da njihova sezona počinje ranije i završava kasnije nego prije samo nekoliko godina.

"Ostajemo otvoreni sve dok vrijeme to dopušta... to je odlično za naš posao."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()